KRUIBEKE CC/LIBRARY

Location: Kruibeke, Belgium
Category: Public building
Type: New built and renovation
Surface: 1608 m²
Status: 2017-, in progress

The brief for this project is to built a community centre and a library for the municipality of Kruibeke near Antwerp. The added program needs to work together with the front- and backoffice function of the existing rear building.

We proposed a centralised entrance for the different parts with a public square in front of the city hall. The community centre consists of a large hall with a capacity of 150 people, combined with a lobby. The library is situated on the first level and is conceived as a modern meeting space where lectures, workshops and events can take place. The library focuses on both online and offline access. There is a corner for children, a café and a reading area.

Technically the new built volume will be optimized according to state of the art HVAC requirements. The south facing facade will be provided with structural sunscreens giving the building a vertical rhythm and a playful character.